Pinksterweekend op de Semois

Heb je zin in een lang weekend kanoën en kamperen onderweg? Dan is de Semois een hele mooie locatie in België. Dit kabbelende riviertje is in het voorjaar de perfecte plek voor een mooie tocht. Ontspannend stroomafwaarts en hier en daar een stroomversnelling zorgt voor het benodigde avontuur. Onderweg kom je ijsvogels en schattige dorpjes tegen.

De leeftijdscategorie van dit weekend is 20-27 jaar.

Semois

De Semois is de zuidelijke grens van de Ardennen in de regio Luxemburg. Deze rivier stroomt voornamelijk door België en gaat voor het laatste stukje naar de Maas Frankrijk in. De Semois meandert sterk, hierdoor is de totale lengte van 190 km veel langer dan de 70km hemelsbreed.

Trektocht

Vrijdagavond verzamelen we op de camping bij Chiny, zodat we zaterdagochtend op tijd kunnen beginnen aan onze driedaagse tocht. We volgen de rivier stroomafwaarts, dit betekent dat we behoorlijk snel opschieten en 20-25 km per dag varen mogelijk is.

Zaterdag varen we van Chiny naar Chassepierre. Na de eerste brug, komen we meteen de eerste dam met stroomversnelling tegen. Deze is te omzeilen, maar kan ook bevaren worden. We bepalen ter plekke wat de beste optie is. Het is zeker van belang om bagage waterdicht in te pakken, want bij het afvaren van de dammen kan er water in de kano komen (voorste persoon wordt ook nat van spatwater). We vervolgen onze route door het bos naar Lacuisine. Hier komen we rotsen langs de oever tegen. Voorbij het dorp gaan we weer een dam af en varen we verder door open landschap tot Florenville. We kiezen zorgvuldig onze route tussen de eilandjes voorbij Florenville. We kronkelen verder door bos naar Chassepiere, waarbij ons richtingsgevoel ons waarschijnlijk in de steek laat. Hier kunnen we ontspannen op een camping.

De tweede dag komen we de eerste dam tegen na 5 km varen, hier zoeken we weer voorzichtig onze weg. Bij de verschillende dammen onderweg kiezen we elke keer weer of we over land gaan of dat door de stroomversnelling veilig genoeg is met de groep. Bij Moulin Willaime gaan we langs de molen om een scherpe bocht vlak na de smalle doorgang van de dam te voorkomen. We komen onder een oude spoorbrug door. Hier en daar vermindert de stroomsnelheid door verbreding van de rivier. Bij Linglé stoppen we weer bij een camping aan het water.

De laatste dag varen we het laatste stukje tot Bouillon. Net als de eerste dagen komen we weer een aantal dammen tegen en is het onderweg door steile wanden niet overal mogelijk tussen de dorpjes om uit het water te gaan. We komen ook langs een aantal eilanden, hier kunnen we echter niet aanleggen ivm bescherming van de vogels. We kunnen wel genieten van de natuur en wat we tegenkomen. Ontdek jij als eerste de ijsvogel?

Na brede meanders komen we aan in het stadje met middeleeuwse burcht Bouillon. Voor de dam gaan we het water uit. Hier worden we opgehaald door de kanoverhuurder en gaan we met een busje terug naar Chiny. Daar eindigt de tocht en vertrekken we weer naar Nederland.

Verzamelpunt

We verzamelen vrijdagavond op de camping Le Canada bij Chiny en daar eindigt het lange weekend maandag aan het eind van de middag ook weer. De heen- en terugreis zijn dus niet bij de weekendprijs inbegrepen en moet je zelf regelen. Met het ov is deze locatie helaas slecht bereikbaar, dus we gaan uit van carpoolen. Ook wel zo gezellig, het is zo’n 3,5 uur rijden vanuit Utrecht. De weekendbegeleiders zullen dit coördineren.

Op de campings gaan we uit van twee personen per tent. Als je liever alleen in een tent slaapt kan dat ook, dit kan je aangeven bij je boeking of op een later moment. Er geldt daarvoor wel een toeslag van €27,50.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 20-27 jarigen
Weekendcode: KW2301
Weekenddata: vrijdagavond 26 t/m maandag 29 mei 2023 (4 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 14 mei 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor dit weekend. We kanoën meestal 4 tot 5 uur per dag (zo’n 20-25 km met de stroom mee), exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijzen:
Nivonleden Niet-leden*
€199 €209
* Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20.
Inclusief:
– Twee TREQ weekendbegeleiders en materiaal;
– Drie overnachtingen op campings, obv 2 personen per tent (€27,50 toeslag voor alleengebruik tent);
– Maaltijden ontbijt zaterdag t/m lunch maandag;
– Vervoer van eindpunt kanotocht terug naar beginpunt;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Heen- en terugreis;
– Drankjes en tussendoortjes;
– Lekkers voor ’s avonds.
Voorbereidingsmeeting: Woensdagavond 10 mei 2023, online.

Weekendbegeleiders Camiela en Maaike

“Kanoën, roeien, zeilen of SUPpen, het liefst doe ik dat allemaal en zoveel mogelijk. Over de grachten in Delft, door prachtige stukken natuur in Nederland of een meerdaagse trektocht in Zweden. ’s Avonds een kampvuur op het eiland waar we onze tenten hebben opgezet maakt het voor mij helemaal perfect. Ik trek er graag met anderen samen op uit om nieuwe routes te ontdekken en het avontuur aan te gaan!” – Camiela

“Het liefst ben ik buiten. Ik kan erg genieten van de rust in de natuur en de mooie uitzichten. Vooral Noorwegen met de ongerepte en wisselende natuur vind ik fantastisch. Ik vind het heerlijk om te wandelen of kanöen en het liefst daarbij ook nog kamperen. Wat mij betreft de ultieme combinatie; lekker ontspannend en sportief bezig zijn. En dan ’s avonds samen gezellig rond het kampuur vuur zitten en genieten!” – Maaike

Boeken

De leeftijdscategorie van dit weekend is 20-27 jaar.

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring