Kanotocht door kleurig Biesbosch

1 & 2 oktober, 20-30 jarigen

Begin oktober gaan we dwalen door het Brabantse deel van Nationaal Park De Biesbosch. Dit weekend kanoën we door dit prachtige getijdengebied, via kreken en langs geel gekleurde wilgenbossen, genietend van de diverse natuurpracht. We kamperen op een eiland en genieten daarbij van een kampvuur. Ga je mee?

De Biesbosch

Dit 90 km2 grote gebied werd in 1994 een Nationaal Park en heeft een lange ontstaansgeschiedenis waarin het gebied op verschillende manieren is gebruikt. Het gebied is vernoemd naar de biezen die er groeiden en gebruikt werd om biezenmatten mee te vlechten. Later werd ook veel wilgenhout geoogst voor het vlechten van manden en zinkstukken voor dijkversterkingen. Het beheer van de ‘grienden’ waar de wilgen groeiden is nu overgenomen door de bevers.

De Biesbosch is rijk aan dierenleven met honderden bevers, reeën en natuurlijk reigers die op een visje azen (Bas Wetter)

Er leven nu bijna 300 bevers in de Biesbosch, verdeeld over meer dan honderd burchten. Ze zijn vooral in de schemering en ’s nachts actief, dus de kans dat wij ze zien is vrij klein, maar hun sporen zullen we zeker tegenkomen. Naast bevers leven er ook veel andere zoogdieren in het gebied, waaronder de ree. Reeën zijn uitstekende zwemmers en kunnen ook overdag zomaar in het water springen om te verdwijnen op een ander eiland. Daarnaast is de Biesbosch natuurlijk rijk aan vogels, met bovenaan de keten de visarend. Doordat de Biesbosch het grootste zoetwatergetijdengebied is van Europa is het ook een uitstekend leefgebied voor ijsvogels.

Kanoën door de Biesbosch

Sommige kreken in de Biesbosch lijken een beetje op een hindernisbaan met extra leuke uitdagingen (Bas Wetter)

De Biesbosch is zo ontzettend gevarieerd doordat er een getijdenverschil kan optreden tot wel 80 centimeter! Dat maakt ook dat het gebied het beste te verkennen is vanaf het water, een kanogebied bij uitstek dus!

Zaterdag ochtend verzamelen we in Hank bij de kanoverhuurder. We varen over riviertjes en pakken zoveel mogelijk kreekjes mee als we kunnen. Zo dwalen we door de Biesbosch richting onze kampeerplek bij de Biesboschhoeve op de Vischplaat. Daar hebben we een eigen hoekje op het eiland waar we onze tenten opzetten, een maaltijd bereiden en genieten van een kampvuur. We gaan uit van een najaarszonnetje, maar bij minder weer hebben we een grote tarp mee om toch droog te kunnen zitten. De volgende dag breken we ons kamp op en kronkelen we via een andere route weer terug naar Hank.

Fotoverslag Nivon Jong (ander deel Biesbosch)

Nivon Jong maakt af en toe ook een kanotocht door de Biesbosch, maar wij gaan naar een ander gedeelte van de Biesbosch. Bovendien is dit een echte trektocht waarbij we twee dagen kanoën (dus niet met een kayak) en kamperen op een eiland. Voor een indruk van kanoën in de Biesbosch kan je wel hun fotoverslag bekijken.

Verzamelpunt in Hank

Hank heeft één bushalte, ‘Rijksweg A27’, waar één keer per uur een bus gaat. Vanaf de bushalte is het nog 3,5 km naar de kanoverhuurder, waar we verzamelen. Reis je met de auto? Bied aan om te carpoolen. Gezellig, goedkoop en milieuvriendelijk!

In oktober maken we een kanotocht door de Biesbosch en kamperen bij een boer op een eiland (Bas Wetter)

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 20-30 jarigen
Weekendcode: KW2203
Weekenddata: zaterdag 1 t/m zondag 2 oktober 2022 (2 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 18 september 2022 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Provincie: Noord-Brabant
Activiteit: Kanotrektocht met overnachting op camping
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor dit weekend. We kanoën 4 tot 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 weekendbegeleiders
Weekendprijzen:
Nivonleden Niet-leden*
€72 €82
* Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20.
Inclusief:
– Twee TREQ weekendbegeleiders en materiaal;
– Eén overnachting op een camping;
– Maaltijden diner zaterdag t/m lunch zondag;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Evt. lokaal vervoer;
– Lunch zaterdag;
– Drankjes en tussendoortjes;
– Lekkers voor ’s avonds.

Weekendbegeleiders

“Kanoën, roeien, zeilen of SUPpen, het liefst doe ik dat allemaal en zoveel mogelijk. Over de grachten in Delft, door prachtige stukken natuur in Nederland of een meerdaagse trektocht in Zweden. ’s Avonds een kampvuur op het eiland waar we onze tenten hebben opgezet maakt het voor mij helemaal perfect. Ik trek er graag met anderen samen op uit om nieuwe routes te ontdekken en het avontuur aan te gaan!” – Camiela

“Je treft mij al vele jaren al kamperende in de natuur. Het hele jaar door: winter, zomer, herfst of lente, ik ben er altijd voor in! Ik deel graag mijn enthousiasme en passie voor het kamperen, kampvuurtjes maken en het actieve buitenleven. Ik ontmoet graag nieuwe mensen en kijk er naar uit om er gezamenlijk een gezellige reis van te maken. Naast kamperen zal je mij veel buiten aantreffen in het beoefenen van diverse sporten zoals hardlopen, hiken en mountainbiken. Verder begeef ik mij graag in de boulderhal, of nog liever, beklim ik de rotsen op diverse vakantie bestemmingen heerlijk in de frisse buitenlucht.” – André

Boeken