Kanoën in de wonderlijke Weerribben

In de meivakantie verkennen we het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa: Nationaal Park Weerribben-Wieden. Om dit natuurgebied van meer dan 100 km² te kunnen verkennen maken we een vijfdaagse kano trektocht door het hele park. Op de eerste ochtend volgen we een kanocursus om de techniek in de vingers te krijgen. Ga je mee?

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 25-40 jaar.

Ontstaan Nationaal Park Weerribben-Wieden

Zoals de naam al suggereert bestaat dit nationale park eigenlijk uit twee gebieden, de noordelijke Weerribben en de zuidelijke Wieden. De Weerribben worden beheerd door Staatsbosbeheer en is sinds 1992 een nationaal park. De Wieden zijn grotendeels in eigendom van Natuurmonumenten en zijn in 2009 aan het nationale park toegevoegd.

Al in 1300 werd turf gewonnen in het gebied, eerst op kleine schaal en later op grotere schaal. Het turf werd te drogen gelegd op zogenaamde ‘ribben’. De meren in De Wieden zijn ontstaan doordat deze ribben zo smal werden gemaakt dat ze in de zware noordwesterstormen van 1776 en 1825 verloren gingen. In De Weerribben werd dit daarna beter gereguleerd zodat er in dit gebied minder grote meren ontstonden.

Rietteelt

Toen de turfwinning in de twintigste eeuw terugliep is men overgestapt op rietteelt. De rietlanden ontstonden uit brede rietkragen over de trekgaten waar turf uit gewonnen werd. Deze ‘rietlanden’ waren eigenlijk geen land, maar een dikke drijvende mat van riet. Na het vele rietsnijden wordt de mat dikker en raakt uiteindelijk afgesloten van het water. Nu zie je overal in het gebied molentjes staan die water op het land pompen, in plaats van eruit zoals we gewend zijn.

Het rietsnijden wordt nu nog steeds gedaan om het unieke landschap te behouden, maar winstgevend is het al lang niet meer. Delen van het gebied worden echter bewust niet meer onderhouden waardoor het verruigt en een moerasbos ontstaat van berken, lijsterbes en elzen. In het water groeien natuurlijk waterlelies, gele plomp en krabbescheer. Op de oevers groeien verschillende bloemen en het vleesetende zonnedauw. Naast vele soorten vogels komen ook de ree, vos en otter voor.

Dit diverse natuurgebied is natuurlijk rijk aan flora en fauna waar we op onze kanotocht zeker van gaan genieten.

Kanoparadijs trektocht

We komen zaterdagavond bijeen op de camping in Ossenzijl, in De Weerribben, zodat we zondagochtend op tijd kunnen beginnen. We volgen ’s ochtends namelijk eerst een korte kanocursus bij HerbieBird om ons effectief op weg te helpen deze tocht door het Nederlandse kanoparadijs. Na de lunch hebben we nog een tocht van 10 km voor de boeg en kan onze tocht echt beginnen!

De tweede dag is gelijk onze langste dag waarbij we ook nog het grootste meer van de Wieden, Beulakerwijde, oversteken. Afhankelijk van het weer zullen we daarbij wel de oever volgen. We sluiten de dag af met een wirwar aan kronkelige slootjes. Na weer een nacht op een camping zetten we onze kanotocht voort richting Giethoorn. Als het kan willen we de kano’s over een dijkje tillen om nog een paar extra mooie slootjes mee te pakken. Tegen het eind van de dag hebben we de optie om een shortcut te nemen, of juist nog een mooi rondje te maken voor we naar de camping aan het Bovenwijde in Giethoorn gaan.

Op de vierde dag kanoën we door verschillende delen van Giethoorn en varen we vooral door de omliggende sloten. Aan het eind van de dag komen we aan op het Giethoornsche Meer waar we op de tweede dag in de andere richting hebben gevaren. Ook op de laatste dag varen we vanaf de camping een stukje terug dit meer op, om via een andere sloot weer terug de Weerribben in te kanoën. Daar maken we nog een paar kronkels voor we terug bij ons startpunt arriveren. Hier eindigt onze kanotocht en gaan we allemaal weer voldaan naar huis.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 25-40 jarigen
Reiscode: KR2301
Activiteit: Kanotrektocht via campings
Reisdata: zaterdag 29 april t/m donderdag 4 mei 2023 (6 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 9 maart 2023 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal 4 tot 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 1,5 kg CO2 uitstoot per persoon per dag
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €206 €266
Normaal €229 €289
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 29 januari 2023
** Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20.
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Overnachtingen op campings;
– Kanocursus door HerbieBird;
– Huur kano’s.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Voorbereidingsdag: NTB

Reisbegeleiders Sytske en Bas

Sytske

“Mijn ultieme vakantie? Met een tentje de natuur in, wildkamperen, fantastische tochten maken en genieten van de rust om je heen. Ik heb ontdekt dat dit heel goed met een kano kan en het is leuk om dit samen met elkaar te doen. Ik vind het heerlijk om actief buiten te zijn, lange fiets- en kanotochten te maken en zo me te verwonderen over de natuur en alles wat er leeft. Niets is mooier dan dat! Laten we er dan vooral samen van genieten en leuke plannen en reizen maken!” – Sytske

Bas Wetter,TREQ Kanoreizen reisbegeleider en oprichter (foto: Liesbeth)

“Ik ben als kind wel in een paar Nivon natuurvriendenhuizen geweest, in 2005 ging ik voor het eerst op pad met een Knor (kano-) reis. Na verschillende wandel- en kanoreizen te hebben gedaan vond ik het leuk om het Nivon reizenaanbod uit te breiden met kanoreizen voor verschillende leeftijdsgroepen. Ik kan enorm genieten van de natuur, rust en vrijheid die je op een kanotocht ervaart. Een reis wordt nog leuker als je dit kan delen met een gezellige groep mensen!” – Bas

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 25-40 jaar.

Meld je hieronder aan!

Contactinformatie


In geval van noodNivon lidmaatschapOverigeHeb je vragen of opmerkingen? (We eten standaard vegetarisch)

Akkoordverklaring