Kano avontuur in Värmland

Wildkamperen in de vrije natuur, een verfrissende duik en elke avond een kampvuur. Elf dagen lang trekken we met onze kano’s door de Zweedse wildernis, over meren en langzaam stromende rivieren. Krijg jij ook al zin om even helemaal weg te zijn?

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 25-40 jaar.

Een weids landschap van meren, rivieren en bossen, dit is Värmland, hét kanoparadijs van Zweden. Met meer dan 10.000 meren is dat ook niet zo verbazingwekkend. Wij gaan kanoën in het minder bekende noorden van Värmland, tegen de grens van Dalarna. Minder bekend, maar zeker niet minder mooi! Hier zullen we genieten van de natuurpracht, rust en Zweedse zomeravonden.

Värmland

Värmland bestaat voornamelijk uit bossen, meren en op de grens daarvan stukken moeras (Cas)

Het gebied kenmerkt zich door een veelheid aan meren omgeven door bossen en moerassen, met hier en daar een huisje. Het is een glooiend landschap met beboste heuvels tot 600 meter hoog. In het gebied waar wij gaan kanoën ligt het laagste meer op zo’n 200 meter en is de hoogste heuvel langs onze route iets meer dan 500 meter hoog.

Het zomerklimaat is hier erg aangenaam, gemiddeld is het iets warmer dan in Nederland, maar koelt het ‘s nachts wel voldoende af om goed te kunnen slapen. Er heerst een gematigd landklimaat en ligt in de luwte van de Noorse bergen, daardoor zijn er zomers minder regendagen dan in Nederland. Doordat we zo noordelijk zitten hebben we natuurlijk ook meer zonuren en kunnen we genieten van lange avonden met prachtige zonsondergangen.

Flora en fauna

De begroeiing van de Zweedse bodem bestaat vooral uit mossen, bosbessen en heide. Een prima matras voor je tentje! (Bas Wetter)

Värmland bestaat voor 77% uit bos, voornamelijk bestaande uit naaldbomen, maar op sommige plaatsen staan ook veel berken. De bosgrond wordt vooral bedekt door mos en blauwe en rode bosbessen. De beer, wolf, lynx, eland en rendier zijn de ‘big five’ van Zweden, de kans dat we de eerste drie te zien krijgen is echter nihil. Met een beetje geluk vangen we wel een glimp op van een rendier of eland. Als we nog meer geluk hebben spotten we ook een ringslang of bever, maar waarschijnlijk blijft het bij een beverburcht en knaagsporen op berkenbomen. In het vele water dat deze provincie rijk is zwemt natuurlijk ook veel vis.

Verder mag Värmland de vliegende insecten uit de orde tweevleugeligen, oftewel de mug, tot zijn inwoners rekenen. Hoeveel last je van de muggen ervaart verschilt per persoon en de locatie. Een kampvuur helpt natuurlijk om ze op afstand te houden en dat middel zullen we dan ook waar mogelijk inzetten, maar vooral omdat het gezellig is natuurlijk. De Zweedse mug is daarnaast vrij traag en daarom goed te pakken mocht er één in je tent zitten. We zullen er vast ook een paar door het eten krijgen, voor ons een kans om eens terug te bijten.

Kanotocht over meren en rivieren

We maken met een gezellige groep een kanotocht over verschillende meren en rivieren (Bas Wetter)

Vanuit Nederland reizen we via Malmö in twee dagen met de trein naar de kanoverhuurder, waar we één nacht op de camping overnachten. De volgende dag beginnen we ons kano avontuur op het smalle meer achter het kampeerterrein. De reisbegeleiders zullen daar kort de basisslagen uitleggen, zodat we daarna soepel het volgende grotere meer kunnen overvaren. Doordat niet alle meren op elkaar aansluiten en er soms ook dammen liggen wisselen we het kanoën een of twee keer per dag af met een landtransport waarbij we de kano’s op karretjes zetten. Samenwerking is daarbij belangrijk, vele handen maken immers licht werk. Tegen het einde van de middag zoeken we een mooie plek uit om ons kamp op te zetten!

Na drie dagen varen en een langer landtransport komen we op het noordelijkste deel van onze route, net over de grens in de provincie Dalarna. Daar zullen we een rustdag houden. De rustdagen hebben geen vast programma, een ieder doet waar die zin in heeft. De benen strekken op een wandeling, rustig een boekje lezen of iets anders.

Van de Svartälven rivier kanoën we over een klein stroompje richting het laatste deel van onze kanotocht (Bas Wetter)

Na de rustdag kanoën we het langgerekte Fjällrämmen af. Via oa een mooi kanaaltje en een paar riviertjes en meren komen we na een paar dagen op de Svartälven. Een rustig stromende bredere rivier, met slingerende bochten. Langs de rivier staan verschillende shelters met vuurplaatsen waar we gebruik van kunnen maken voor onze tweede rustdag.

In de laatste drie dagen van de tocht kanoën we over verschillende meren eerst naar Lesjöfors, waar we de mogelijkheid hebben vers fruit te kopen, of een rol knäckebröd. Hierna hebben we de kans om op een eigen eilandje te overnachten. De laatste dag varen we over een paar mooie meren en hebben we nog een pittig landtransport, voor we het eindpunt van onze kanotocht bereiken. Daar haalt de kanoverhuurder ons op. We kamperen nog één nachtje op de camping voor we samen weer terug naar huis reizen.

Voorbereidingsdag en maaltijden

We zullen vrijwel elke avond een kampvuur maken en daar deels ook op koken (Bas Wetter)

Op de voorbereidingsdag maken we kennis met elkaar en bespreken we de reis in meer detail. Daarvoor krijg je ook meer informatie over de reis, met onder andere een paklijst. Je kan dan ook vragen stellen over je materiaal.

We zullen ook afspraken maken over de maaltijden, die we zelf samenstellen en vanuit Nederland meenemen. Tijdens de kanotocht kunnen we alleen op de een na laatste dag boodschappen doen.

Boeken en Covid-19

Kanogebied Varmland op de kaart

Als Treq de reis annuleert krijgen alle deelnemers het volledige bedrag terug. Echter als een deelnemer niet mee kan omdat hij/zij niet voldoet aan de toegangseisen van het land of de accommodaties (bijv. coronapaspoort/QR-code) dan gelden de reguliere annuleringsvoorwaarden. Voor een uitgebreidere toelichting zie ons Covid beleid.

Praktische informatie

Leeftijdscategorie: 25-40 jarigen
Reiscode: KR2202
Reisdata: zondag 17 juli t/m zondag 31 juli 2022 (15 dagen)
Uiterlijke inschrijfdatum: zondag 12 juni 2022 (Informeer na deze datum naar de mogelijkheden.)
Niveau: Kano ervaring is niet nodig voor deze reis. We kanoën meestal 4 tot 5 uur per dag, exclusief pauzes.
Deelnemers: 5 – 10 + 2 reisbegeleiders
Klimaatbelasting: 100 kg CO2 uitstoot per persoon, obv een treinreis
Inclusief:
– TREQ reisbegeleiding en materiaal;
– Heen- en terugreis met de trein, incl 2 hotelovernachtingen (obv 2p-kamers);
– Lokaal vervoer;
– Twee overnachtingen op een camping;
– Huur kano’s, incl peddels en zwemvesten.
Exclusief:
– Persoonlijke uitrusting, tenten regelen we onderling;
– Passende reisverzekering;
– Voorbereidingsdag;
– Maaltijden.
Reisprijzen:
Nivonleden Niet-leden**
Korting* €857 €917
Normaal €951 €1011
* 10% Vroegboekkorting t/m zondag 20 maart 2022
** Je kan Nivonlid worden bij het boeken, het standaard lidmaatschap is €40 per jaar, 16 t/m 25 jarigen betalen €20.
Voorbereidingsdag: zaterdag 18 juni 2022

Reisbegeleiders

Henriette

“Het liefst zoek ik nieuwe uitdagingen op in de natuur en in een nog voor mij onontdekte vakantiebestemming. Hierdoor kwam ik uit bij Treq. Ik ben enthousiast, creatief en een echte teamplayer. En waarom dan geen reis begeleiden in plaats van deelnemen? Een ideale manier om al deze facetten samen te pakken. Dus laten we samen op avontuur gaan!” – Henriette

Bas Wetter,TREQ Kanoreizen reisbegeleider en oprichter (foto: Liesbeth)

“Ik ben als kind wel in een paar Nivon natuurvriendenhuizen geweest, in 2005 ging ik voor het eerst op pad met een Knor (kano-) reis. Na verschillende wandel- en kanoreizen te hebben gedaan vond ik het leuk om het Nivon reizenaanbod uit te breiden met kanoreizen voor verschillende leeftijdsgroepen. Ik kan enorm genieten van de natuur, rust en vrijheid die je op een kanotocht ervaart. Een reis wordt nog leuker als je dit kan delen met een gezellige groep mensen!” – Bas

Boeken

De leeftijdscategorie van deze groepsreis is 25-40 jaar.