Over kanoën, wildkamperen en onthaasten

Kanoën is een rustgevende activiteit, peddelen terwijl je in gedachten verzonken bent of juist gezellig kletsen met je kanomaatje en je reisgenoten in de kano naast je. Een kanotrektocht is de ultieme mengeling van gezelligheid met reisgenoten en de mogelijkheid om je terug te trekken en tot jezelf te komen. Of je nou kano ervaring hebt of niet, op een kanotocht door de wildernis kan je heerlijk onthaasten en kom je op een relaxte manier helemaal tot rust.

“What sets a canoeing expedition apart is that it purifies you more rapidly and inescapably than any other. Travel a thousand miles by train and you are a brute; pedal five hundred on a bicycle and you remain basically a bourgeois; paddle a hundred in a canoe and you are already a child of nature.”

– Pierre Trudeau, voormalig premier van Canada
Tijdens een kanoreis kan je helemaal tot rust komen en tegelijk actief buiten bezig zijn en genieten van de gezelligheid van een groepsreis (Bas Wetter)

Kano ervaring niet nodig

Je hebt geen kano ervaring nodig om mee te kunnen op onze reizen. De reisbegeleiders kunnen je instructies geven over wat de beste peddeltechniek is. Je kan natuurlijk altijd in Nederland al een keer oefenen, het instructie filmpje hieronder alvast bekijken of een kanocursus volgen bij HerbieBird in de Weerribben. Bij kanoën hebben wij het overigens altijd over het varen met een Canadese kano en niet over een kayak.

Verschillende peddelslagen uitgelegd

Je moet wel kunnen zwemmen, ook met kleren aan (zwemdiploma B). Zwemvesten, niet te verwarren met reddingsvesten, zijn op reizen altijd onderdeel van onze standaard uitrusting en worden door de kanoverhuurder geleverd.

Niveau van onze kanotochten

Bij onze kanotochten gaan we ervan uit dat iedereen mee moet kunnen, dus ook als je geen kano ervaring hebt of je als niet zo fit bent als je zelf zou willen. De zwaarte van de kanotrektochten wordt in mindere mate bepaald door fysieke kracht dan bij een wandeltocht door de bergen. Je moet het echter wel zien zitten om, samen met de groep, kano’s uit het water te tillen voor een landtransport. Dit is het zwaarste van een kanoreis, maar zodra ze op hun karretje staan valt de de fysieke inspanning mee. We kanoën meestal zo’n 5 uur per dag, exclusief pauzes.

Als het regent of hard waait zetten we de tarp op om onder te schuilen (Annemieke)

Andere factoren die het niveau van een kanotocht bepalen zijn de duur van een reis, het wildkamperen, het soort vaarwater en het weer. Een lange reis vraagt meer van je dan een korte, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Je bevindt je immers langer in dezelfde groep mensen, hoe gezellig de groep ook is, het kan voorkomen dat je je ergens aan gaat irriteren. Dit kan je altijd aangeven bij de reisbegeleiders. Gedurende de reis zullen er ook geregeld evaluatiemomenten zijn.

Wildkamperen is leuk, maar op een lange kanoreis kan het voorkomen dat als het weer tegenzit je verlangt naar een wat luxere omgeving, maar als de zon dan weer schijnt geniet je er extra veel van. Op de trektochten nemen we altijd een tarp mee zodat we droog buiten kunnen zitten, zeker tijdens het koken en eten is dat erg prettig.

Meren en rivieren

Afhankelijk van de omstandigheden, het niveau en de wensen in de groep zijn dit golven die nog wel kunnen of waarbij we aan land gaan (Bas Wetter)

Tijdens een kanotocht varen we meestal over verschillende soorten vaarwater, de ene reis meer over meren en de andere meer over een rivier. Zeker bij een kanotocht over meren kan er tussen twee meren ook wel eens een stukje rivier of een kanaal zitten. Of bij een rivier een meer voordat de rivier weer verder stroomt. Vooral op (grotere) meren kan tegenwind wel eens wat meer kracht vereisen, maar als het te veel wordt zullen de reisbegeleiders altijd op zoek gaan naar een alternatief plan. Vaak in de vorm van beschutting zoeken dichter langs de oever of op de oever wachten tot de wind en de golven afnemen.

Op rivieren zijn er soms stroomversnellingen, erg leuk, tot ze te groot worden. De kanoreizen die wij maken vereisen daar geen ervaring voor, we gaan altijd om ‘wild water’ of ‘white water’ heen. De reisbegeleiders zullen per stroomversnelling kijken of we er doorheen gaan of niet. Dit zullen ze bij het uitwerken van de reis al bekijken en ook overleggen met de kanoverhuurder, die zit immers ook niet op gebroken kano’s te wachten 😉 Een stroomversnelling kan ook nog te weinig water hebben waardoor we uit moeten stappen.

Landtransport of ‘portage’

Op een kanotocht over meren zit er vaak een landtransport tussen, in een rivier kan een stuwdam staan waar we omheen moeten. Dit klinkt vervelend, maar het zorgt ook voor afwisseling en meer samenwerking binnen de groep. Meestal tillen we met zes mensen de kano uit het water en zet een zevende er een karretje onder. Na het vastbinden van het karretje duwen we de kano naar het volgende meer of over de dam. Meestal zijn dit vrij korte afstanden, maar het kan voorkomen dat er transport tussen zit van een paar kilometer. Meestal zijn deze landtransporten over goed begaanbare paden of zelfs een stukje over een asfaltweg. Soms kan het handig zijn om niet alle bagage in de kano te laten liggen, rugzak mee dus.

Dagindeling

Op onze kanoreizen houden we meestal een vrij relaxt dagschema aan, hoewel we ’s ochtends na het ontbijt en opbreken van ons kamp wel relatief vroeg vertrekken om zodoende ’s middags voldoende tijd te hebben om te relaxen. Doorgaans varen we maximaal vijf uur per dag, exclusief pauzes.

Tijdens het wildkamperen op onze trektochten is er aan het eind van de dag voldoende tijd om te doen waar je zin in hebt (Bas Wetter)

Na anderhalf uur kanoën houden we een korte pauze, bij de lunch nemen we langer de tijd zodat er ruimte is voor een duik en een zonnebad. Na nog een paar uur gevaren te hebben gaan we op zoek naar een mooie plek om te kamperen. Op de meeste reizen zetten we de tenten op mooie plekjes in het wild op, altijd aan de rand van het water. Soms op plekken waar een shelter staat met vuurplaats, al dan niet met een composttoilet. Soms kamperen we op plekken waar nog niemand is geweest. Op de kampplaats is er dan ruimte om te relaxen en even tijd voor jezelf te nemen of een spel te spelen. Een paar mensen beginnen met koken, anderen zoeken alvast wat hout bij elkaar voor het kampvuur. Oefen je survival skills of ontsteek het vuur gewoon met een lucifer. Na de maaltijd overheerst de gezelligheid rond het kampvuur, we kijken terug op een mooie dag en kijken uit naar morgen.

Midden in de kanotocht hebben we een rustdag. Je bent dan vrij om te doen wat je wil, een boekje lezen afgewisseld met een stukje zwemmen of juist de benen strekken en een wandeling maken. Aan het begin en eind van de trektocht kamperen we op een camping.